Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Makramé kreatív hobbi képes leírás - Kreatív hobbi.tlap.hu
részletek »

Makramé kreatív hobbi - Kreatív hobbi.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kreativhobbi.tlap.hu » Makramé kreatív hobbi
Keresés
Találatok száma - 5 db
A makramé alapjai

A makramé alapjai

A makramé arab eredetű szó, jelentése fátyol, kendőcske. Ez a kézimunka jóval időszámításunk előtt alakult ki az asszírok rojtcsomózásos technikájából. Európába a mórok hozták be, először Spanyolországban, majd Olaszországban terjedt el, végül az egész európai kontinensen. A makraméból készített tárgy nem rugalmas, leginkább dekoratív faliképek, divatékszerek, táskák, lámpák, függő virágtartók és karkötők készítése jellemző erre a technikára. A munkák durva pamutfonalból, kenderből és jutából, valamint szintetikus fonalból készülhetnek. A makramé az 1960-as években vált népszerű kézimunkafajtává és iparművészeti ággá Európában és Amerikában.

Karkötő készítése makramé csomózással

Karkötő készítése makramé csomózással

A karkötő csomózásához bármilyen pamut, vagy selyemfonal megfelel (gyapjú nem jó). A karkötők változatossága kimeríthetetlen, főleg, ha még gyöngyökkel, vagy bőrkellékekkel is kombináljuk a fonalakat. Szükségünk lesz egy ollóra, egy biztosítótűre, és a nadrágszárunkra, vagy egy sálra, amelyet a térdünk köré kötünk. A nadrág szárra, vagy a sálra rátűzzük a csomóval összefogott fonalakat, és máris nekiláthatunk a karkötő készítésének.

Makramé

Makramé

A makramé ősi csomózási technika, melynek előnye a kötéssel, horgolással szemben, hogy nem igényel semmiféle segédeszközt, csupán a két kezünket. Alapanyagként felhasználható kenderzsineg, szizál, pamutfonal, akrilfonal, de akár bőr is. A varázsa abban rejlik, hogy néhány egyszerű alapcsomó segítségével gyönyörű minták és változatos formák alakíthatóak ki, melyek az alapanyagtól függően általában igen jó tartásúak.

Makramé csomózás

Makramé csomózás

A makramé, egy könnyen megtanulható csomózási technika. Csomózással készíthetünk karkötőket, nyakláncokat, ékszereket, faliképeket, virágtartókat, táskákat, egyéb öltözék kiegészítő és lakásdíszítő tárgyakat. A csomózáshoz használható zsinegek: színes juta-, len- és kenderzsinegek, különböző kézimunka fonalak, bőr, selyem valamint műanyag alapanyagú fonalak, szálak, stb. A díszítéshez használható anyagok: színes üvegyöngyök, fa, fém, ásvány és műanyag gyöngyök, kagylók, csigák, stb.

Makramé technikával készülő kézimunkák

Makramé technikával készülő kézimunkák

Makramé technikával készülő kézimunkák. Hogyan készülnek a csomók, milyen anyagokat használhatunk? Használati és dísztárgyak csomózással. Ezen az oldalon ötleteket, tippeket olvashatunk a makramézás témájában.

Tuti menü