Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Batikolás, Selyemfestés, Kékfestés képes leírás - Kreatív hobbi.tlap.hu
részletek »

Batikolás, Selyemfestés, Kékfestés - Kreatív hobbi.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: kreativhobbi.tlap.hu » Batikolás, Selyemfestés, Kékfestés
Keresés
Találatok száma - 16 db
A batikolásról

A batikolásról

A batikolás egy nagyon egyszerű és rendkívül sokrétű textílfestési technika. Az alapok könnyen elsajátíthatók. Kisérletezési lehetőség határtalan. Készíthetünk használati tárgyakat, pl. terítőt, párnát... Festhetünk gyönyörű színpompás batikfestményeket.

A selyemfestés története

A selyemfestés története

Selyem - különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, lágy, puha tapintású, mégis légiességéhez képest erős. Könnyen festhető, s a fehér alapanyagon az egyszerű fekete tusvonalaktól kezdve a legszínesebb árnyalatok kavalkádja is jól mutat.

Batikolás - ruhafestés trükkösen

Batikolás - ruhafestés trükkösen

Emlékszik még valaki arra mi is az a batikolás? Na, igen... Pedig biztosan mindenkinek van a szekrénye mélyén egy hasonló technikával készült póló, amin egy barátom szerinte robbanás szerű minta van. Az egész batikolás nem más, mint ruhafestés, trükkösen. A kreatív dolgokhoz képest ez egy elég olcsó technika.

Batikolás viasszal selyemre

Batikolás viasszal selyemre

Ezen a tanfolyamon a batikolás technikájával festettünk selyemre. Olvadt viasszal, batikpipával és ecsettel dolgoztunk. Nagyon izgultam a batikolós napunk előtt, mert a viaszos batik nagyon eszköz-és anyagigényes. Nem győztem mindent beszerezni, észben tartani... Aztán nagyon jól sikerült, mindenből volt elegendő és néhányan nagyon ráéreztek erre a technikára és nagyon szép dolgok születtek!

Batikolt párna

Batikolt párna

Aki vonzódik az afrikai stílusú kiegészítőkhöz, egy újabb, saját készítésű darabbal lehet gazdagabb, ha megfesti ezeket a jellegzetes mintájú, meleg színű párnákat. Ráadásul a batikolás egy új, egyszerű módját is kipróbálhatja.

Boróczki Orsolya selyemfestő

Boróczki Orsolya selyemfestő

Stílusteremtő alkotásaim meghatározza a "színek, a szeretet és a fény" -nek nevezett három elem összhangja. Weboldalamon megismerheti az általam festett selyemkendőket és azok alkotásának folyamatába is bekapcsolódhat.

Kékfestés

Kékfestés

A kékfestő kelme a népviseletben és a lakástextilek körében jelentős szerepet játszott, amint erre múzeumokba gyűjtött textilek bizonyságul szolgálnak. A népviselet színeződésében a kékfestés különösen jól szolgálta a szűkebb körzetek ízlésének és hagyományainak kielégítését.

Kékfestés otthon

Kékfestés otthon

A vásárokon megcsodált, harsányan kéklő, kékfestő textíliákat jól felszerelt műhelyekben, bonyolult technikával készítik. Mi most megmutatjuk, hogyan lehet ilyet házilag, sokkal egyszerűbben festeni.

Kisteleki Margit Selyemfestő művész

Kisteleki Margit Selyemfestő művész

1992-ben ismerkedtem meg a selyemfestés technikájával. Tanulmányoztam a kínai és japán selyemfestészetet, és nem múló áhítattal és tisztelettel alkalmazom ezt a nehéz technikát, ahol jobban élnek a színek, mint más anyagon, a természet hihetetlen szépsége teljesebben kel rajta életre. Minden ecsetvonás végleges, utólag nem javítható, ettől lesz friss, eleven a mű. Munkáim: selyemfestmény, selyemakvarell, falikép, selyemkárpit, térelválasztó, térhatároló festett selyem és üveg betét, fali dekoráció, borítás. Alkotásaim többek között megtalálhatóak a budapesti és vidéki galériákban, külföldön Kanadában, Hollandiában, Belgiumban, Finnországban és Németországban.

Hirdetés
Kovács Kékfestő

Kovács Kékfestő

A textilek mintázásának, festésének tudománya Indiában, Kínában és Egyiptomban már évezredek óta ismeretes volt, s ez a technika a kereskedelem révén, a római hódítások nyomán a Földközi-tenger térségében is folyamatosan elterjedt. Maga a kékfestés Indiából származik, mely Európába részben török közvetítéssel, részben elsősorban a francia hajósok révén került a XVI.században. Magyarországra a XVII.században holland hajórakományon érkezett az első kelet-indiai indigó szállítmány, amely a kékfestés nélkülözhetetlen alapanyaga. A nyomott kelmék az egyházi használat mellett először a főúri viseletekben jelentkeztek. A kékfestő kifejezés első írott magyar említése 1770-ból való.

Kötözött batik

Kötözött batik

Kötözött batik Egy ősi textilfestési technika, melynek során a textilia összekötözésével érjük el, hogy az összekötözött részt ne érje a festék.  A batikolás szépsége abban rejlik, hogy nincs két egyforma darab. A kirajzolódó minta esetleges, a pillanat műve.

Simplicol festékek ruhákhoz, batikoláshoz

Simplicol festékek ruhákhoz, batikoláshoz

Színezd át textiljeidet - gyorsan, egyszerűen - már 30-40°C-on! A Simplicol ruhafestékekkel garantáltan élénk, tartós, mosásálló színeket érhet el 30-40°C-on. A festékek használhatóak pamut, viszkóz, len és kevert szálú anyagok festésére egyaránt. Használata rendkívül egyszerű, mivel minden, ami a tökéletes színekhez kell, egy zacskóban található. Garantáltan élénk, tartós, mosásálló színeket érhet el.

Szakács Gábor Kékfestő

Szakács Gábor Kékfestő

Műhelyünkben Szombathely-en 1950-től folyamatosan készülnek a hagyományos kékfestő termékek. Alapanyagként fehér 100% pamut vagy lenvásznat használunk, amelyre mintafákkal, nyomódúcokkal egy speciális viaszos védőréteget nyomunk.

Színezd újra!

Színezd újra!

Batikolni jó dolog, kiélheted a kreativitásod és egyedi festésű cuccokat készíthetsz magadnak, de akár ajándékba is. Nem kell hippinek lenni, hogy batikolt felsőben nyomulj, a színtől és a batikolt mintától függően számos stílusba beilleszthető, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Nubu kollekciójában is helyet kaptak egyedileg festett darabok. Batikolni pofon egyszerű, de most lépésről-lépésre bemutatjuk nektek a technikát, aztán lehet otthon próbálkozni. Gyakorlat teszi a mestert, tehát ne adjátok fel egykönnyen!

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum

A Tolnai Kékfestő Műhely igen tekintélyes múltra tekint vissza, 1810-ben alapították. A mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozunk. A még műhelyként is működő múzeum csoportosan látogatható tavasztól őszig. A látogatóknak bemutatót tartunk mintázásból, valamint végignézhetik a műhelyt és megismerhetik a gépeket, munkafolyamatokat. A bemutató kb.30 perc élőszóban. Vásárlási lehetőség az itt készült termékekből: méteráruk, terítők, szalvéták, kötények, párnák, különböző ajándéktárgyak. Műhelyünkbe előzetes bejelentkezés után várjuk sok szeretettel a kedves látogatókat, valamint egész évben megtalálhatóak vagyunk különböző kézműves vásárokon, melyek listáját honlapunkon folyamatosan frissítjük.

Viaszos batikolás

Viaszos batikolás

A viasz felhasználása a textilfestésben igen régi textilfestési technika. Ahol viasz kerül az anyagra, ott a festék nem fogja be a textilt. Készíthetünk szabálytalan mintákat úgy, hogy egyszerűen, véletlenszerűen rácsepegtetjük a viaszt a textilre. Készíthetünk ezzel a technikával szabályos alakzatokat is, papírsablonok felhasználásával. De érdekes, márvány hatást is elérhetünk ezzel a technikával. A technika egyszerű, de a forró viasz használata miatt csak felnőtt felügyelete mellett használhatják a gyerekek.

Tuti menü